DÜNYA ŞEKER TÜKETİMİNE DİİKKAT HAFTASI (19 - 25 Eylül)
26 Eylül 2025

DünyaŞekerTüketimineDikkatHaftası1925Eylül

Beslenmemizde şeker iki şekilde bulunur.
 Gıdaların içerdiği doğal şeker sütteki laktoz, meyvelerdeki fruktoz vb.
● İlave şeker denilen gıdaların İşlenmesi, hazırlanması sırasında eklenen şeker


İlave şekerler;
● Beyaz şeker, esmer şeker gibi doğal şekerleri kapsar.
 Kimyasal olarak üretilmiş enerji içeriği olan, yüksek fruktoz içeren mısır şurubu gibi tatlandırıcıları kapsar.


Hazır Gıda Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
DünyaŞekerTüketimineDikkatHaftası1925Eylül
Hazır Gıda Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
● Gıda seçimi yapılırken ürün etiketleri mutlaka okunmalıdır.
● Etiketinde ilave şeker içermez ibaresi olan ürünler tercih edilmelidir.

Şeker ve Şekerli Gıdaların Fazla Miktarda Tüketimi
● Gereksiz enerji alımına,
● Vücut ağırlığının artmasına (fazla kilo),
● Besleyici değeri daha iyi olan diğer gıdaların tüketiminin azalmasına neden olur.
● Metabolik sendrom,● Kalp-damar hastalıkları,
● Böbrek hastalıkları,
● Diyabet,
● Hipertansiyon,
● Diş çürüğü riski ile İlişkilendirilir.


Çocuk Beslenmesinde Şeker
DünyaŞekerTüketimineDikkatHaftası1925Eylül
Çocuk Beslenmesinde Şeker
● İlave şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
● Şeker oranı yüksek gıdalara nadiren ve az miktarda yer verilmelidir.